Van forecasting naar integrated business planning

Stel je voor: Er komt een crisis aan en je moet op iedere cent letten! Of de groei zit ineens in de dubbele cijfers! Hoe neem je dan de juiste beslissingen? Integrated business planning kan je hierbij helpen. Maar wat is dat nou? Dat lees je hier.

Wat is forecasting?

Wanneer de omgeving sterk veranderd is het belangrijk om in te schatten wat er allemaal op je pad kan komen. Het proces van op een gestructureerde manier vooruit kijken noemen we Forecasting. Op basis van interne- en externe data worden hierbij toekomstige ontwikkelingen ingeschat (gemodelleerd). Hierdoor ben je beter in staat om de juiste beslissingen te nemen. Ook kan je potentiële risico’s verminderen en ben je beter in staat de beschikbare middelen (mensen, geld etc.) in te zetten waar en wanneer het nodig is en waar ze het meeste rendement opleveren. 

De drie belangrijkste forecast zijn, de financiële forecast, de operationele forecast en de sales forecast. Bij veel organisaties staan deze los van elkaar. Door deze met elkaar in te lijn te brengen zorg je er voor dat de gehele organisatie op elkaar afgestemd is.

 Financiële forecast

De financiële forecast wordt vaak opgesteld door een controller met input vanuit de organisatie. Het resultaat hiervan is de verwachting van de winst en verliesrekening aan het einde van het jaar. Dus de inkomsten en kosten worden opgenomen (in euro’s), maar hierin staat vaak niets over verkoop aantallen, productie, inkoop, marges etc. 

Sales & operational planning (S&OP)

S&OP is ontstaan vanuit de productieplanning. In de jaren ’80 komt eigenlijk de term S&OP voor het eerst naar voren waarbij de commerciële functie werd verbonden met die van productie of operations. Doel hiervan is om vraag (sales) en aanbod (productieplanning) zoveel mogelijk met elkaar in lijn te brengen. Later is hier ook de financiële functie aangekoppeld en daarmee is het S&OP gegroeid naar een business management proces. 

 Integrated business planning (IBP)

De volgende stap is om het S&OP proces te integreren in de planning & control cyclus. Daarmee maak je het onderdeel van het strategisch plan. Ook breng je het budget proces en de financiële forecast geheel in lijn. De KPI’s worden opgenomen in het management dashboard. Hierdoor is het management beter in staat de organisatie optimaal als geheel te sturen in plaats van suboptimaal op losse onderdelen. 

Zelf aan de slag met een Forecast? Dan kunnen wij je helpen!

Op een laagdrempelige manier nemen we je mee om een eerste forecast te maken. Ook kunnen we je helpen je Forecast(s) naar een het volgende niveau te tillen. Hulp nodig of wil je er meer van weten? Stuur dan een bericht en vervolgens nemen wij contact met je op.